Douglas overkapping in tuin bouwen

Zelf een Douglas hout overkapping in de tuin bouwen

Altijd kunnen genieten van uw tuin, zelfs als het regent? Dan is zelf een overkapping maken een strak plan! Lijkt het u wel wat om zelf met Douglas hout een overkapping in uw tuin te bouwen? In dit blog leggen we u uit hoe u dat doet met prachtig Douglas hout. We raden het zeer aan om een duurzame houtsoort zoals Douglas te nemen voor een dergelijk bouwproject als een overkapping in eigen tuin. Douglas Hout Nederland helpt u graag bij het verwezenlijken van uw droomoverkapping in de tuin!

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa (Frankrijk/Duitsland) die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar.

Wat kost een overkapping zelf maken?

Voordat u begint wilt u vast weten wat een Douglas overkapping in de tuin bouwen u gaat kosten. Logisch, want het is wel even een bouwprojectje en kwalitatief mooi hout zoals Douglas hout kost niet niks. Naast Douglas houten palen en planken moet u ook denken aan materialen zoals betonpoeren, dakbedekking, plaatmateriaal, verf & beits en wellicht zelfs ramen en deuren als u deze wilt inbouwen.

De totale kosten van uw overkapping zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van de overkapping die u wilt bouwen en hoe uitgebreid u de overkapping wilt maken. Vandaar dat het wat lastig is om u nu een kant en klare prijs te geven. Wat we u wel kunnen bieden is een overzicht van al onze prijzen per materiaal. Alles wat u aan onderdelen nodig hebt om zelf een professionele Douglas hout overkapping in de tuin te maken, vindt u op onze website. Maak daarom vooral makkelijk via onze website een eigen kostenplaatje door de maten van uw overkapping vooraf te bepalen en alle benodigde materialen in de juiste hoeveelheden bij elkaar op te tellen.

Wat heb je nodig voor een overkapping?

Voor het zelf bouwen van een Douglas houten overkapping in de tuin, heeft u altijd de volgende materialen nodig:

Natuurlijk bestaan er veel soorten modellen overkappingen van hout, maar in de basis zult u voor een professioneel resultaat altijd al deze onderdelen nodig hebben, ongeacht het ontwerp. Hier vindt u alle benodigde materialen voor een Douglas hout overkapping in de tuin in één overzicht.

Hoe overkapping isoleren?

Een overkapping is te isoleren door er wanden en een deur in te plaatsen en eventueel ramen toe voegen. Het dak isoleert u al met plaatmateriaal en EPDM dakbedekking, maar voor geïsoleerde wanden heeft u meer plaatmateriaal en Douglas hout nodig. In onze webshop heet dit ook wel OBS of underlayment, wat u vindt onder de categorie Plaatmateriaal.

Waarom een overkapping isoleren?

Als u de Douglas overkapping in uw tuin isoleert, dan kunt u pas echt heel het jaar door genieten van uw overkapping. Plaats bijvoorbeeld aan één of twee zijdes glazen wanden en u heeft altijd een mooie uitkijk op uw tuin en voldoende daglicht. Tegelijk kunt u heerlijk warm zitten. Uw Douglas overkapping isoleren heeft dan ook een meerwaarde die zich het hele jaar door uitbetaald. Wanneer u er dan ook nog voor kiest om er ‘losse’ wanden in te plaatsen, kunt u de overkapping in de warmere tijden van het jaar alsnog opengooien en zo van het heerlijke weer genieten vanonder uw overkapping. Dat noemen wij dubbel genieten!

Welk dak plaatsen op een overkapping

U kunt kiezen uit tal van soorten daken om op uw Douglas overkapping in de tuin te plaatsen. Het dak dat waarschijnlijk het makkelijkst zelf uitvoerbaar is, is het platte dak met EPDM dakbedekking. Dit is een zeer duurzaam dak voor op een overkapping en u kunt alle benodigdheden voor de dakbedekking in onze webshop vinden.

Voorbeeldproject Douglas hout overkapping

Hieronder vindt u een voorbeeld van een DIY project: Douglas hout overkapping bouwen. Dit betreft een aanbouw van een Douglas hout overkapping aan een voorgaand Douglas hout project. In de zomer van 2018 is deze extra overkapping gebouwd en dit was destijds het eindresultaat.

Douglas Overkapping

Als fundering hebben we hier onze oudhollandse betonpoeren gebruikt. De Douglas hout palen zijn hierin vastgezet met betonmortel. We hebben grote robuuste palen gebruikt van 20×20 cm en alles uit een lengte balk weten te halen voor extra stevigheid.

Douglashout beton poeren

De balken zijn ingekort met een Festool kettingzaag met geleider, waarmee je tot 250 mm diepte kunt zagen.

Douglashout OverkappingDouglas hout overkapping

Dit project heeft in totaal twee weken geduurd. Op het dak hebben wij vervolgens EDM dakbedekking verwerkt, wat heel gemakkelijk is om zelf te doen. Als randlijst hebben we daktrim gebruikt.

Om de balken te koppelen, hebben we speciale balkschroeven gebruikt, namelijk schotelkopschroeven. Als dakbeschot platen hebben we de Fins vuren genomen, vanwege de hoogste kwaliteit en minder kans op kromtrekken.

Douglas Hout Overkapping bouwen

Naar verloop van tijd zal het Douglas hout verkleuren naar een blauw-grijze tint. Als u dit niet mooi vindt, kunt u het hout behandelen met een beits zodat u verkleuring voorkomt. U kunt uiteraard daarom ook beits bestellen in onze webshop.

Zelf een overkapping bouwen

Heeft u vragen over het zelf bouwen van een met Douglas hout gemaakte overkapping in eigen tuin? Neem dan gerust contact met ons op, want we helpen u ontzettend graag om uw droom van een prachtige overkapping te verwezenlijken. U kunt bij ons terecht voor al het benodigde Douglas hout van de hoogste kwaliteit én voor alle andere benodigdheden om een complete Douglas houten overkapping in uw tuin neer te kunnen zetten. Ga vooral lekker aan de slag met het klaarmaken van uw project en stel vooral uw vragen. Wij wensen u heel veel succes en vergeet niet: als expert helpen we u zeer graag met advies op maat!